Cum arată un mic dejun sănătos?

Nutriție

Micul dejun este cea mai importantă masă! Modul în care obișnuim să ne pregătim această masă influențează modul în care ne vom simți și vom simți să mai consumăm și alte alimente pe tot parcursul zilei. Persoane care alocă o importanță sporită nutriției datorită ocupației lor, precum sportivii, consideră micul dejun principala masă alocându-i un timp suficient pentru preparare dar și pentru a se asigura că vor consuma o cantitate cât de mare de nutrienți în cadrul acesteia.

Un mic dejun sănătos trebuie să conțină patru categorii importante de alimente. Prima categorie este cea a alimentelor bazate pe proteine, a doua parte trebuie să conțină carbohidrați sănătoși  iar ultima parte dar deloc de neglijat trebuie să conțină fructe și legume proaspete.

Alături de aceste părți importante asigură-te că vei adăugă platoului tău la micul dejun niște grăsimi sănătoase care îți vor oferi energie pe parcursul întregii zile, și vor opri fluctuațiile de glicemie din organismul tău, asigurându-ți o toleranță mai mare la gustările dulci care nu sunt tocmai sănătoase. Alegerea specifică a fiecărui aliment însă depinde de modul în care organismul fiecărui individ răspunde la acest aliment. Programul Metabolic Balance oferă o serie de analize pe baza cărora poți determina care sunt alimentele la care metabolismul tău răspunde într-un mod pozitiv.  Descoperă planul de alimentație adaptat nevoilor tale înainte de a-ți schimba dieta zilnică.

În următoarele rânduri am să îți prezint cele patru grupe de alimente care trebuie să se regăsească în micul dejun zilnic.

  1. Proteinele

Nutriție

Începând ziua consumând proteine te va ajuta să stai departe de micile gustări pline de zaharuri care pot fi foarte tentante pe parcursul zilei, datorită capacității proteinelor de a genera efecte de echilibrare a glicemiei din organism. Unul sau două ouă fierte sunt o alegere numai bună dacă vrei să îți asiguri necesarul de proteine. Nu doar că ouăle conțin multe proteine, dar acestea sunt de asemenea bogate în vitamine și minerale de care organismul tău are mare nevoi. Un al produs plin de proteine și extrem de sănătos este iaurtul preparat natural și neîndulcit. O cantitate de 200g poate fi suficientă pentru ați asigura o cantitate suficientă de proteină. Mai poți adăuga micului tău dejun brânza slabă, nuci sau semințe care conțin alături de proteine și grăsimi foarte sănătoase.

  1. Carbohidrații

Nutriție

Carbohidrații complecși ne oferă energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Evită totuși carbohidrații rafinați sau alimentele care conțin cantități însemnate de glucide de exemplu fulgii de cereale îndulciți nu sunt tocmai indicați sau pâine de tip toast albă. În loc de acestea pot fi alese alimente mai puțin procesate care ridică glicemia din sânge graduat și oferă mai multă energie pentru o perioadă mai lungă pe parcursul zilei. Încearcă să consumi în loc de pâinea albă pâine preparată din grâu întreg, semințe de secară, ovăz și amestec cu alte semințe.

  1. Fructele

Nutriție

Pentru a acoperi nevoia de fructe încearcă să consumi cel puțin 150g de fructe  pe zi. Fructele sunt bogate în vitamine, antioxidanți si fibre. În mod ideal, este indicat a se consuma de două ori pe zi fructe. O ideea de salată de fructe delicioasă pe care ai putea să o încerci poate conține un măr, doi kiwi mici, și o jumătate de bol de căpșuni. Această combinație de fructe nu doar că este delicioasă dar îți va oferi o sumedenie de vitamine dintr-o singură porție.

Tot mai mulți nutriționiști recomandă a se consuma fructele de sezon și din regiunea în care te afli. Spre exemplu toamna sunt indicați strugurii, merele prunele, spre deosebire de vară când putem servi din grădinile de la țară cireșe proaspete, căpșune sau caise. Si fructele înghețate pot constitui un înlocuitor în cazul în care nu avem acces la fructe proaspete. Fructele de pădure bogate în fier și vitamina C pot fi o sursă ideală pentru rețele de smoothie pe care le putem consuma pe parcursul iernii.

  1. Legumele

Nutriție

În medie este recomandat să consumi cel puțin 5 legume pe zi. Orice nutriționist însă îți va spune că această cantitate e minimă, în a-ți oferi fibrele, vitaminele, mineralele sau antioxidanții necesari. Pentru a ajunge să consumi cât mai multe legume, îți recomand să începi să introduci legume chiar de la micul tău dejun. Legumele sunt delicioase și vor face micul tău dejun mult mai bogat și te va ajuta și în procesul digestiv. Spre exemplu câteva bucăți de sparangel, ciuperci gătite la cuptor alături de o salată suculentă de roșii, nu vor fi doar extrem de delicioase ci și îți vor asigura un complex de vitamine și nutrienți de care organismul tău are nevoie pentru a fi cât mai sănătos.

  1. Grăsimile bune

Nutriție

Un mic dejun complet trebuie să includă și alimente ce îți asigură grăsimi bune. Câteva felii de avocado pot asigura în mod suficient cantitatea de care ai nevoie. Avocado conține nu doar grăsimi sănătoase care duc la scăderea colesterolului, dar conține de asemenea și fibre și peste 25 de nutrienți și antioxidanți. Nucile și semințele conțin de asemenea grăsimi bune ce îți pot asigura energia pe parcursul întregii zile și de asemenea să reduci colesterolul. Acestea pot fi consumate într-un shake de fructe sau amestecate în iaurtul cu cereale, oferind consistență micului dejun.

Schimbând obiceiuri nutriționale și adoptând un plan de alimentație potrivit pentru tine îți va asigura un grad mai mare de sănătate și vitalitate dar de asemenea și te va ajuta să obții și să menții o siluetă de invidiat. Află mai multe în cadrul programului Metabolic Balance!

Citește mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *