6 Motive pentru care zahărul este extrem de dăunător!

6 motive pentru care zahărul este extrem de dăunător! (7)

Zahărul este cel mai dăunător ingredient folosit în dieta zilelor noatre. Cu efecte nocive și serioase asupra metabolismului, consumul de zahăr în exces conduce la tot felul de boli nedorite. În dorința de a te încuraja să reduci consumul de zahăr, în următoarele rânduri vreau să îți prezint 6 efecte negative ale consumului în exces de zahăr.

1. Zahărul nu conține nici un nutrient esențială

6 motive pentru care zahărul este extrem de dăunător! (1)

Zahărul conține multe calori, însă nici un nutrient esențial. Din acest motiv, acest gen de alimente mai sunt denumite și calori goale.Mai concret, în zahăr nu vei regăsi proteine, grăsimi, vitamine sau minerale, ci doar energie. Când o persoană consumă între 10% și 20% zahăr din totalul meselor într-o zi, pot apărea o serie de deficiențe în ceea ce privește nutriția acesteia și de asemenea o serie de probleme de sănătate. 

2. Zahărul dăunează sănătății danturii

6 motive pentru care zahărul este extrem de dăunător! (10)

Așa cum fiecare dintre noi știe, zahărul este foarte dăunător pentru dantură, deoarece acesta se descompune în substanțe ușor de digerat de către bacteriile dăunătoare aflate în cavitatea bucală, furnizându-le energie.

3. Zahărul îți poate îmbolnăvi ficatul

6 motive pentru care zahărul este extrem de dăunător! (3)

Pentru a înțelege modul în care zahărul afectează funcționarea ficatului nostru este important să înțelegem din ce este format zahărul. Înainte de a intra în sânge este descompus în două substanțe simple: glucoza și fructoza. Dacă glucoza este regăsită în fiecare celulă de pe planetă, dacă nu o preluăm prin dietă corpul o poate produce..Fructoza este diferită, corpurilor nostru nu produce această substanță intr-o cantitate semnificativă și nu este nici o nevoie fiziologică de prezența acestei substanțe.

Ceea ce este de reținut legat de fructoză este că această substanță poate fi metabolizată doar de ficat. Acest lucru nu reprezintă o problemă, dacă consumăm fructoză în cantități reduse (de exemplu dacă o prreluăm din fructe) însă surplusul va fi depozitat în ficat ca glycogen, o cantitate ridicată din aceste depozite vor duce la tranformarea fructozei în grăsime.

Un ficat gras nu va funcționa în mod propice. Persoanele care sunt active fizic pot tolera mai ușor cantități mai ridicate de fructoză, însă persoanele mai sedentare sunt supuse mai ușor afecțiunilor de ficat datorate consumului ridicat de fructoză.

Pe de altă consumul de fructe nu poate conduce la supra aglomerarea ficatului cu fructoză, ceea ce presupune că putem consuma în mod liniștit câte fructe ne dorim.

4. Zahărul poate cauza rezistența la insulină

6 motive pentru care zahărul este extrem de dăunător! (4)

Insulina este un hormon foarte important în buna funcționare a organismului. Rolul insulinei este de a facilita arderea glucozei în locul grăsimilor. Având însă o cantitate prea ridicată de glucoză în sânge poate fi foarte toxic, și poate conduce în exces la diabet, sau complicații în cazul diabeticilor.

Consumul de zaharuri în exces pot conduce la disfuncționalități metabolice, una dintre acestea constând în rezistența la insulină. Celulele nu mai râspund la acest hormon, efectele pe termen lung fiind dezvoltarea unor afecțiuni precum sindromul metabolic, obezitate, boli de inimă și în mod frecvent la diabetul zaharat.

5. Zahărul afectează sistemul hormonal și poate duce la acumularea de grăsime

Obezitate

Nu toate caloriile sunt create în mod egal. Categorii diferite de alimente au efecte diferite asupra creierului și asupra hormonilor care gestionează acumularea de greutate.

Studiile arată că fructoza nu contribuie la sațietate așa cum o face glucoza. Astfel o persoană care consumă o băutură sau alimente bogate în fructoză nu vor simți că se vor sătura. Ceea ce transmite în final creierului, că organismul mai are nevoie de alimente. Cu alte cuvinte, consumul de fructoză duce la nevoia de a consuma mai mult ceea ce  in final va constribui la acumularea kilogramelor în plus.

6. Zahărul produce dependență

6 motive pentru care zahărul este extrem de dăunător! (5)

Zahărul poate produce dependență pentru mulți oamenii. Zahărul conduce la eliberarea de dopamină, o substanță ce afectează zona creierului responsabilă pentru sentimentul de răsplată, de bine.

Principala problemă a zahărului și ale unor alimente de tip junk food este că ne expun la o cantitate mai ridicată de dopamină comparativ cu alimentele naturale. Din acest motiv persoanele cu predispoziție ridicată la dependențe de alte categorii pot fi mai sensibile la dependența de zahăr respectiv la cea de alimente procesate.

Vrei să afli mai mult despre cum poți reduce consumul de zahăr din  dieta ta? Află în cadrul programului Metabolic Balance! Începe anul cu un stil de viață sănătos și schimbarea ta în bine!

Citește mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *